Η Ιστορία Μας

Το κτήριο που στεγάζεται το «Παντοπωλείον 1922» χτίστηκε το 1920 από τον Νίκο Λιάκο, προπάππου του σημερινού ιδιοκτήτη, Παναγιώτη Αγγελακόπουλο. Ο Νίκος Λιάκος, ήρθε στην Χαλκίδα το 1920, από τα Λουκίσια, ντυμένος με φουστανέλα, γι’ αυτό του έδωσαν το παρατσούκλι ο «Βλάχος» .

Το 1922 ξεκίνησε να λειτουργεί ως μπακαλοταβερνείο, που κατόπιν ονομάστηκε «Το Καπηλειό του Βλάχου». Από το 1922 η χώρα ταλαιπωρείται συνεχώς. Μικρασιατική καταστροφή, Β’ Παγκόσμιος, εμφύλιος, αβεβαιότητα. Τέτοιοι χώροι λειτουργούν ως κέντρα ενημέρωσης, κρυψώνες, αποθήκες. Σε μία εποχή, όπου οι μισοί ξέρουν να διαβάζουν και οι άλλοι όχι, όπου χάνονται αδέρφια και οικογένειες, όπου το κρασί το έπιναν με κουκιά και κρεμμύδι, το Καπηλειό έπαιξε το ρόλο του, θεραπευτικό για την κοινωνική ζωή και ως σταυροδρόμι πολιτισμών.

Ο γαλατάς, ο γανωτής, ο καρεκλάς, ο καλαθάς, άνθρωποι κάθε κοινωνικής τάξης ανταμώνουν στο Καπηλειό του Βλάχου, υφαίνοντας την ύψιστη τέχνη, την Τέχνη της Ζωής.

Μετά την κατοχή, το μαγαζί το αναλαμβάνει ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, Γεώργιος Ελευθερίου. Επίσης παράγει το δικό του κρασί, 23 τόνους κάθε έτος, με τα μεγάλα βαρέλια του να κοσμούν το Καπηλειό.

Το μαγαζί αναβαθμίζεται και αποκτά ψυγείο πάγου. Το 1973 ο παππούς του προσθέτει μηχανισμό ψύξης και το ψυγείο συνέχισε να λειτουργεί έως και το 1988. Είναι το ίδιο αυτό ψυγείο, που «αναγεννημένο», σήμερα λειτουργεί στο Παντοπωλείον με τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό.

Το κατάστημα ξεκίνησε να επαναλειτουργεί τον Ιούλιο του 2015, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα εκλεκτών παραγωγών. Επιδιώκουμε, τα προϊόντα μας, να μην είναι απλώς ένα ποιοτικό προϊόν επάνω στο ράφι. Θέλουμε να αναδεικνύουμε, την πορεία τους μέχρι να φθάσουν σε εσάς, αλλά και τις αξίες με τις οποίες παράγονται. Έτσι, επισκεπτόμαστε τους παραγωγούς, βλέπουμε το χώρο εργασίας τους, αντλούμε από τις γνώσεις τους και σας τα προτείνουμε, αφού τα έχουμε πρώτα δοκιμάσει και μας αρέσουν.

Παράλληλα κάθε μέρα μπορείτε να βρείτε στο Παντοπωλείον 1922, μαγειρεμένο φαγητό από τα τοπικά προϊόντα που εμπορευόμαστε. Εδώ μπορείτε να απολαμβάνετε γεύσεις παλιές αλλά και νέες, για κάθε όρεξη, χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά υλικά μας σε νέες συνταγές.

Στο Παντοπωλείον μπορείτε επίσης να απολαμβάνετε πολλές άλλες Γεύσεις Ζωής, μέσα από τις μουσικές και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, καθώς συνεχίζουμε αυτό που από το 1922 βίωναν οι θαμώνες του: το αντάμωμα των ανθρώπων, τη χαρά της επικοινωνίας και της φιλίας. Θέλουμε να αγκαλιάζουμε την ομορφιά της Ζωής και της Τέχνης, μαθαίνονοντας και δημιουργώντας μαζί. Θέλουμε το Παντοπωλείον 1922 να μας εμπνέει στην αναζήτηση της «ζώής εν αφθονία»!

Όλοι μαζί , και όχι μόνο εδώ, μπορούμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε . Η «Ζωή εν Αφθονία» δεν μπορεί παρά να βιώνεται μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, που κτίζονται με αγάπη και σεβασμό για τον άνθρωπο και τη φύση, αλλά και τη σχέση με το Δημιουργό κάθε Αγαθού, που απολαμβάνουμε!!

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!

Καλάθι αγορών
elGreek